In 5 stappen een flip-over (agenda) tekenen

De afgelopen dagen heb ik flink wat flip-overs geproduceerd! Voor workshops, vergaderingen en voor collega’s. Inmiddels heb ik voor het maken van een flip-over een vast stramien ontwikkeld. In deze blog deel ik deze 5 stappen met je, zodat jij ook krachtige flip-overs kunt maken!

1. Inhoud bepalen

Ja, ik vind zelf het tekenen ook het leukste deel, en ik heb vaak gelijk allemaal ideeën voor de beelden. Maar het is toch best wel handig om eerst de inhoud duidelijk te hebben.

Begin dus met het bepalen van de exacte inhoud en tekst. En zorg dat je de kernwoorden (en -tekst) duidelijk hebt. Zo weet je wat er allemaal op je flap komt, en hoeveel ruimte je daar straks voor nodig hebt.

2. Structuur/ verdeling bepalen

Zet de kernwoorden vervolgens op sticky-notes. En plak deze op de flipover om de structuur en verdeling van je flap te bepalen. Verplaats ze tot jij tevreden bent over de verdeling. Bedenk, en schets, eventueel alvast een icoontje bij elk kernwoord.

Zo weet je zeker dat alles past en een goed plekje krijgt! Tip: vergeet geen ruimte te reserveren voor de titel .

3. Schetsen

Nu je weet waar alles komt, ga je je flip-over uitwerken met potlood. Schets de symbolen en woorden. Zo kun je vast een beetje oefenen op de iconen en weet je zeker dat de tekst past.

Maak de schets zo dun mogelijk, zodat je hem straks weer makkelijk uit kunt gummen.

Als je schets af is, teken je eerst de zwarte outlines (en tekst) van je flip-over).

4. Outline

Jaaa, nu is het tijd voor het echte werk! Pak je stiften er bij en teken alle zwarte ‘outlines’. Dat zijn bijvoorbeeld je symbolen en tekst. Die je later nog gaat versieren met kleur.

Als je alle outlines hebt gehad kun je je schets uitgummen, zodat je die straks niet door de kleuren heen ziet. (Als je met de stift over het potlood heen gaat kun je hem niet meer zo goed uitgummen dus het is handig dat eerst even te doen).

Gum de schets weg nadat je de zwarte outlines hebt getekend.

5. Kleur

Nu ga je je flip-over afmaken door kleuraccenten toe te voegen. Ik begin altijd met de schaduwen, en voeg daarna kleur toe.

Na de schaduw begin ik met het kleuren van ‘structuur’ items, zoals pijlen en kaders.

Nog geen idee welke kleuren je wilt gebruiken? Check dan mijn blog over kleuren kiezen.

Daarna ga ik kleuraccentjes toevoegen. Zoals het highlighten van tekst en het inkleuren van (delen van) symbolen. Ik probeer het rustig te houden en kleur niet te veel in, zodat je overzicht houdt.

Als finishing touch zet ik een kader om de hele tekening/ flap: daarmee maak je je visuele agenda echt af!

Pro tip: voor een speels effect is het leuk om dit kader te onderbreken met een item dat er net iets buiten valt.

Pro tip 2: gekleurde letters zijn leuk, maar soms minder goed leesbaar. Vooral bij lichtere kleuren. Voeg dan een zwart accentje toe om de leesbaarheid te vergroten. Dit geeft daarnaast gelijk een tof effect!

Et voilà! Je visuele agenda is klaar!

Hi, ik ben Ariënne, zakelijk tekenaar voor (online) ondernemers. Het is mijn missie om ‘serious fun’ te verspreiden in werkend Nederland (werkt het al?) en zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met zakelijk tekenen. Vandaag nog beginnen? Leer zelf tekenen, of laat mij het voor je doen!

Duik verder in de wereld van Zakelijk Tekenen

Laagdrempelig kennismaken met zakelijk tekenen?

Doe mee met mijn gratis webinar en ontdek hoe makkelijk en leuk tekenen kan zijn! Leer waarom tekenen zo goed werkt. Hoe jij met eenvoudige tekeningen zelf jouw verhaal tot leven brengt. En kom in de creatieve flow!